Μαρτυρίες και πειστήρια, μικρές ιστορίες τελευταίων στιγμών

kar

Φωτογράφισα και το πιστόλι με το οποίο αυτοκτόνησε ο Καρυωτάκης. Βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της Κριεζώτου. Το είχε αγοράσει την ίδια μέρα που το χρησιμοποίησε. Αυτό το επιβεβαιώνει ο γιος του οπλοπώλη, ο κύριος Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε ένα αφιέρωμα του Φρέντυ Γερμανού στην ΕΡΤ. Εκεί είπε ακόμη ότι το πιστόλι ήταν μάρκας Μπράουν, από αυτά δηλαδή  που γεμίζουν από την κάτω πλευρά, κατά τα λεγόμενά του.  Διαβάζω ωστόσο στο  ανάγλυφο του όπλου να γράφει  Bayard, που παραπέμπει σε  ένα τύπο Βελγικών πιστολιών που φαίνεται να είχε κατασκευαστεί στα 1908. Ίσως το Μπράουν να είναι μια γενικότερη κατηγορία στα οποία υπάγεται το Bayard.
Είπε ακόμα ο γιος του οπλοπώλη – ήταν παιδάκι οκτώ ετών στα 1928 – ότι ο Καρυωτάκης επέστρεψε μετά την αγορά θυμωμένος  στο οπλοπωλείο και διαμαρτυρήθηκε ότι το πιστόλι ήταν ελαττωματικό, ότι δηλαδή δεν λειτουργούσε.

Ο οπλοπώλης του εξήγησε ότι δεν είχε βγάλει την ασφάλεια. Ο οπλοπώλης υποψιάστηκε ότι θα το χρησιμοποιούσε αυθημερόν και έστειλε στο κατόπι του τον μικρό. Μια περίεργη σύμπτωση όμως έκανε το μικρό να τραυματιστεί από ένα σπασμένο τζάμι βιτρίνας στο πόδι και έτσι δεν τον ακολούθησε…
Για το σημείωμα της αυτοκτονίας, που κι αυτό φαίνεται στην φωτογραφία,  ξέρουμε πια ότι ήταν κομμένο από τετράδιο που το έδωσε ο αδελφός το καφετζή, ο κύριος Ηρακλής  Ντούσιας εκεί που πήγε να παραγγείλει μια βυσινάδα και ζήτησε χαρτί για να γράψει. Επινε τη βυσινάδα του  και έγραφε.   Φαίνονται στη φωτογραφία και οι εσοχές από το συρραπτικό, στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του…
Ο κύριος Ηρακλής Ντούσιας ήταν ο τελευταίος που είδε τον Καρυωτάκη ζωντανό.

«Εἶναι καιρὸς νὰ φανερώσω τὴν τραγῳδία μου. Τὸ μεγαλύτερό μου ἐλάττωμα στάθηκε ἡ ἀχαλίνωτη περιέργειά μου, ἡ νοσηρὴ φαντασία καὶ ἡ προσπάθειά μου νὰ πληροφορηθῶ γιὰ ὅλες τὶς συγκινήσεις, χωρὶς τὶς περσότερες, νὰ μπορῶ νὰ τὶς αἰσθανθῶ…»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s