Κορίτσι με μπαστούνι κροκέ ή φλαμίγκο (Πλακίδια με παράσταση τρίποδος ή πτηνού)

al1

al2

Πλακίδια με παράσταση τρίποδος ή πτηνού . 7ος αιώνας π. Χ. στο Μουσείο της Ελευσίνας.
Η αποθέωση του nonsense ή του διπλού νοήματος. Τι σημαίνει παράσταση τρίποδος ή πτηνού; Ότι κάποια πλακίδια παριστάνουν τρίποδες και κάποια πλακίδια πουλιά; Ή μήπως παριστάνουν και τα δύο; Ή κάθε πλακίδιο θα μπορούσε να είναι ή το ένα ή το άλλο;
Τι είχε στο μυαλό του ο καλλιτέχνης;
Τι είχε στο μυαλό του εκείνος ή εκείνη που έγραψε την επιγραφή; Ή πώς η ρευστότητα της απεικόνισης οδηγεί στην αμφισημία της επιγραφής.
Θυμηθείτε την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων στο παράξενο γήπεδο του Κροκέ, να προσπαθεί να χτυπήσει την μπάλα – σκαντζόχοιρο με το φλαμίνγκο στην αγκαλιά της, ένα μπαστούνι που γίνεται φλαμίνγκο κουνάει το κεφάλι του και το παιχνίδι καταντά εφιαλτικό. Κορίτσι με μπαστούνι κροκέ ή φλαμίγκο λοιπόν. Έχει ξαναγίνει στο μέλλον.
Τα δύο πλακίδια δεξιά, είναι λίγο σπασμένα, αλλά φαίνεται το ατρακτοειδές σώμα του πουλιού, χωρίς κεφάλι – σίγουρα πουλιά. Εκείνο δε που είναι μόνο του αριστερά, έχει το κεφάλι ενός υδρόβιου πουλιού – θα μπορούσε να είναι φοινικόπτερο – ποιος ξέρει; – με το κεφάλι γυρισμένο όπως συνηθίζουν τα πουλιά προς τα πίσω, να σχηματίζει μια καμπυλότητα που θα μπορούσες να την εκλάβεις – για λαβή. Αν δεις μάλιστα το διπλανό του, το δεύτερο από αριστερά, μοιάζει ακόμα περισσότερο με λαβή. Το επόμενο είναι περισσότερο τρίποδας και σχεδόν καθόλου πουλί. Υπάρχει μόνο η ιδέα του πουλιού από αυτά που το περιβάλλουν.
Σαν να είναι ο τρίποδας δηλαδή η τέλεια αφαίρεση όταν θέλεις να ζωγραφίσεις ένα υδρόβιο πουλί με μακρύ κεφάλι.

Πόλυ Χατζημανωλάκη
30.10.2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s