Ρεμβασμός από ψηλά (εδώ που είμαι τώρα θα ήταν)

Οδοιπορικό στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη 18

 

Ρεμβάζω κάμποση ωρα απο ψηλά, περιμένοντας το πλοίο της επιστροφής, στις Πλάκες, εκείνο το Βράχο το ριζωμένο στη θάλασσα, που ξεπλεναν οι γυναίκες τα ρούχα τους, όπως γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντη ς στο Βαρδιανος στα σπόρκα, γιατί υπήρχε μια σχισμή με γλυφό νερό που έρεε από το βράχο. Εκεί ακριβώς θα ξέβγαζε και η γρια Λουκαινα την αβασταγη των ρούχων της. Το ίδιο λέει – για την πηγή με το γλυφό νερό – και στο μυρολογι της φώκιας.
Απο εκεί λοιπόν κανουν βουτιές και παλούκια (με τα πόδια και το κεφάλι αντιστοίχως) τα παιδιά – είδα προ ολίγου μια παρέα να απομακρύνεται με πειράγματα και γέλια – ακολουθώντας ενα αυστηρό .μυητικο τυπικό. Απο το χαμηλό βράχο, το Κατεργακι, στο μικρό και μεγάλο Κάππαρη βουτιά η παλούκια δεν θυμάμαι, μέχρι το μεγαλο Μύτικα. Με γοητεύει αυτή η λεπτομερής ονοματοδοσία κάθε άκρης και προεξοχής μιας τόσο μικρής χερσονήσου. Αποπνέει μια στοργή για τον τόπο εννοείται. Μια βαθειά αγάπη. Επιβεβαιώνει επίσης μια αίσθηση που έχω αποκομίσει τόσες μέρες εδώ, πως αυτό το νησί είναι ανεξάντλητο. Σαν φράκταλ. Όσο και να εστιάσεις, και στην πιο μικρή κλίμακα, ένας κόσμος παλι αποκαλύπτεται. Εκεί στις Πλάκες είχε εμφανιστεί η Καλλικατζουνα, στο ομώνυμο διήγημα, για αυτήν έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη ανάρτηση.
Εδώ που είμαι τώρα θα ηταν το σπίτι της γρια Σκευως, της Γιαλινας, που ανησυχούσε για το γιο της το Σταύρο που ταξίδευε, απο τον Ποταμό προς την Πόλη και τα μαντάτα για την επιδημία της χολέρα ς που είχε πλήξει τα καράβια και ανάγκαζαν να πετούν τους νεκρούς στη θάλασσα.
Η τελευταία φωτογραφία είναι προς τα νησια Μικρο και μεγαλο Τσουγκριά, εκεί που είχε δει – απο εδώ που είμαι τώρα – ενα καράβι παράξενα αγκυροβολημένο
Η αρχή της ιστοριας
Κατα σύμπτωσιν, υπάρχει εκεί ενα καράβι. Αραγμενο.
Η πρώτη φωτογραφία είναι ενα Πανόραμα, απο το Μπούρτζι και το Δασκαλειό – απο της σμικροτατης αυτής νησιδος όπως γράφει στο Σημαδιακό, μέχρι τις Πλάκες. Και ενδιαμέσως φωτογραφιες απο τις Πλάκες.
Δεν μπορω να αναρτησω λινκ αλλά σας συστηνω να αναζητησετε και να διαβάζετε το Βαρδιανος στα σπορκα. Θα δείτε ολοζώντανη και απείρως γοητευτικοτερη την εικόνα του τοπίου και των ανθρώπων.
Καλή μας ανταμωση στην Αθήνα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s