Εκκλησιές που γλιστράνε, πέφτουν στη θάλασσα

Οδοιπορικό στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, 19

seb1

Η πρώτη φωτογραφία είναι από μια καρτ ποστάλ του 1904, τα ερείπια της αρχαίας εκκλησίας (1200 – 1300 περίπου) των Αγίων Πάντων του στο Ντάνιτς στην επαρχία του Σάφολκ της Ανατολικής Αγγλίας. Χτισμένη πλάι στη θάλασσα υπήρξε θύμα κατολίσθησης βυθίστηκε στη θάλασσα και δεν υπάρχει πια. Το καμπαναριό της σώθηκε. Το μετέφεραν στην πολύ μεταγενέστερη εκκλησιά του Αγίου Ιακώβου.
Σήμερα, όταν ο καιρός είναι καλός, μπορεί να δει κανείς να δει κάποια ερείπια της εκκλησιάς στο βυθό.
Βρήκα τα στοιχεία και την καρτ ποστάλ στη wikipedia, τώρα που διαβάζω για το οδοιπορικό του W. G. Sebald στο Σάφολκ στο βιβλίο του «Οι δακτύλιοι του Κρόνου» . Μια κατάδυση στη μνήμη, στο χώρο, στη λογοτεχνία όπου καταργείται η χρονικότητα, τα μνημεία τα κτίρια γίνονται αφορμές για να στραφεί η ματιά του αφηγητή σε νέα θέματα, όλο και νέους συνειρμούς. Πρόσωπα που είχαν ζήσει εκεί, μυθιστορηματικοί ήρωες, συγγραφείς, θύματα του ολοκαυτώματος, προσωπογραφίες, γεωγραφία του βάθους.

sebald-daktylioi
Δεν εξαντλείται ο Sebald σε δυο αράδες. Είναι το δεύτερο βιβλίο του που διαβάζω και νοιώθω ότι είμαι διαρκώς στο κέντρο ενός πανοράματος της ευρωπαϊκής ιστορίας – όχι μόνο. Εχω πάει στην Αφρική, στην Κίνα, στην Αμερική, στην Ασία (στην Κωνσταντινούπολη) και ούτε ξέρω πού θα με βγάλει. Coup de foudre.
Ωστόσο, στέκομαι σε αυτήν την φωτογραφία και τολμώ να αναρτήσω δυο δικές μου, που τράβηξα προσφάτως στο δικό μου οδοιπορικό στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη. Ανηφορίζοντας να βρω την Παναγιά τη Λιμνιά, συνάντησα ένα εικονοστάσι στην άκρη του βράχου, με την επιγραφή ότι εκεί ήταν ο Αη Γιαννάκης του Μώλου. Μια εκκλησιά που γλύστρησε και έπεσε τη θάλασσα, όπως γράφει ο Ιωάννης Φραγκούλας στο (σκαναρισμένο) βιβλίο του για τα Χριστιανικά μνημεία του νησιού.
Δεν ξέρω αν φαίνεται από ψηλά, όπως η βυθισμένη εκκλησιά του Ντάνιτς. Δεν είδα κάτι, ούτε άκουσα να το λένε…
Ο βυθός των ακαταλήπτων πραγμάτων, δεν φανερώνει πάντα τα μυστικά του.

seb2

seb3

seb4

sebald.1262003402Papa

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s