Ο Αη Γιάννης ο Κρυφός και οι κρυφοί πόνοι της Φραγκογιαννούς

Οδοιπορικό στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, 15

 

Ολοκληρώνεται το μικρό οδοιπορικό στη Σκιάθο. Εχω ακόμα κάποιες φωτογραφίες από την Παναγιά τη Λιμνιά – που οι πρώτοι ενορίτες της ήταν από τη Λίμνη Ευβοίας και όπου φωτογράφισα με εκπληκτική εικόνα της γεννήσεως της Παναγίας. Από την εκκλησία της Αγία Τριάδας επίσης μια καταπληκτική Εικόνα πίσω από τζάμι (δεν γνωρίζω όμως αν έχει κάποια ιδιαιτερη ονομασία) Βρήκα και φωτογράφισα εκεί πολλές διαφορετικές αναπαραστάσεις της Αγίας Τριάδας, κάποιες θυμίζουν τον τρόπο του Αντρέι Ρουμπλιώφ με τη φιλοξενία του Αβραάμ, κάποιες συμβολίζουν τον Θεό ως γέροντα και το Άγιο Πνεύμα ως περιστέρι με αγγελικά φτερά) και άλλα διάφορα για να θυμάμαι αυτή την επίσκεψη. (Όπως τον χορό της Καμάρας, που χορευόταν στο Κάστρο παλιά, με ένα τραγούδι σαν του γεφυριού της Άρτας, το οποίο μετά την μετοικεσία από το Κάστρο στη Χώρα άρχισαν να τον χορεύουν στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας και βρήκα ένα μικρό βιντεάκι της Δόμνας Σαμίου από τα 1976 με τη μουσική και τους στίχους)
Ο κύκλος κλείνει απόψε, όπως άρχισε, με μια επίσκεψη στον Πρόδρομο στον Ασέληνο. Είχε αρχίσει με μια αναφορά στο ποίημα με αυτόν τον τιτλο («Στον Πρόδρομο στον Ασέληνο») , που μέχρι πριν μερικές μέρες δεν γνώριζα. Το συνάντησα πριν μερικές μέρες, δυο στίχους του δηλαδή, του μότο σε ένα ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. {Το ποίημα του Κ.Χ. αναφέρεται στην εκτέλεση τριών Κυπρίων αγωνιστών κατά την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα κατά της Βρετανικής Αποικιοκρατίας.)
Την «αγκαλιά του Ασέληνου» νοσταλγούσε ο Κώστας Σταματάκης, ο Νεκρός Ταξιδιώτης πριν πεθάνει και ξεκινήσει το διαπόντιο ταξίδι του. Εκεί ψηλά, πιο πάνω από τον κόλπο αυτό, είναι και το εκκλησάκι, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Κρυμμένο στο δάσος με τα σπάνια δέντρα, όπως αναφέρεται στο ποίημα.…
(επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα αναρτήσω το σύνολο του ημερολογίου των περιήγησεων στις flaneries, το ιστολόγιο του περιπλανώμενου παρατηρητή για να μη χαθούν στην μάταιη χρονικότητα του φέησμπουκ και για να μπορώ κι εγώ και οι φίλοι μου αν θέλουν να ανατρέχουμε)
Φαίνεται πως ο Αγιος Ιωάννης στον Ασέληνο, είναι το εκκλησάκι του Αη Γιάννη του Κρυφού, εκεί που κατέφυγε η Φόνισσα στην περιπλάνησή της. Κρυφό, κρυμμένο για να μη φαίνεται.
Κρυφό και γιατί εκεί κατέφευγαν όσοι είχαν κρυφό πόνο. Εκείνη κρατούσε μαζί της κεριά και σπίρτα και έκανε γονυκλισίες και ζήτησε από τον Άη Γιάννη ένα σημάδι. Να της δείξει. Ότι έχει δίκιο σε αυτόν τον δρόμο με τις θανατώσεις των μικρων κοριτσιών – για να τα σώσει από τη μοίρα τους.

Μια πηγή που αναβλύζει μέσα από ένα δέντρο, το δάσος με τα κοτσύφια, ο γλυκασμός του βουνού, εκτός από το ποίημα, περιγράφονται στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Αλιβάνιστος, όταν οι τρεις γυναίκες που επισκέπτονται για Πάσχα το μοναστήρι του Προδρόμου σταματούν να πιουν να ξεδιψάσουν. Η ίδια πηγή αναφέρεται στο ποίημα, η πηγή του γλυκασμού, το κέντρο των αναμνήσεων, η πηγή Δασκαλειό του διηγήματος.
Εκεί λοιπόν πήγαμε σήμερα, ακολουθώντας μια πιο συμβατική διαδρομή αυτοκίνητο σε βατό χωματοδρομο μέχρι τον Μικρό Ασέληνο από το μοναστήρι της Κουνίστρας και πεζοπορία με σε ένα όμορφο ανηφορικό μονοπατάκι με ασβεστωμένα σκαλιά .
Από 1895 αναστηλωμένο, χάρη στην φροντίδα του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, έχει μια καμπάνα από οβιδα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που μαγνητοσκόπηισα να ηχεί, ένα οστεοφυλάκιο, τα παλιά τείχη του μοναστηριού και λένε πως λειτουργούσε ως κρυφό σχολειο.

Σπίρτα δεν είχαμε μαζί μας, όπως η Φραγκογιανού. Βρήκαμε εκεί σπίρτα και κεριά και ανάψαμε… κρυφούς πόνους όλος ο κόσμος έχει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s