Τα μεγάλα μάτια της Παναγίας

Οδοιπορικό στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, 10

 

«Ήτο μια μεγάλη εικών γης Θεοτόκου, αρχαϊκή, με αδρους χαρακτήρας, με πρόσωπον το διπλάσιον του φυσικού, με μεγάλους, πολύ μεγάλους οφθαλμούς, και με τον Χριστόν, εν βρέφος με μαμμεγιστην κεφαλήν, φορούν χιτώνα επίχρυσον, φωτεινόν, » τον αναβαλλομενον το φως ως ιματιον » »

Το απόσπασμα είναι από τα «Κρούσματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εκεί που ο μικρός Φάλκος με τη μητέρα του διανυκτερεύουν στο παλιό τους σπιτάκι, στο Κάστρο, την εγκαταλειμμένη πόλη, την πόλη των φαντασμάτων και διάφορα περίεργα φανταστικά και πραγματικα με τα στοιχειά και τα φαντάσματα της περιοχής συμβαίνουν.
Στην Παναγιά τη Μεγαλοματτα αναφέρεται άλλες δυο φορές το διήγημα αυτό, εκεί που ο μικρός Φαλκος κοιτά απο το παράθυρο στο εσωτερικό της εκκλησίας και είδε «τα μεγαλα όμματα της Παναγίας, τα οποία εφαίνετο να τον προβλέπουν μετ’ αΥλου θωπειας και επιεικειας βασιλοπρεπως δια μεσου των υάλων του παραθύρου»
Η τριτη φορά είναι στην αρχή, που περιγράφει πού ακριβως ήταν το σπιτάκι τους, κοντά στην εκκλησία η οποία γιόρταζε κάθε Σάββατο του Ακαθίστου.

Οι εικόνες απο τις εγκαταλελειμμένες εκκλησουλες έχουν μεταφερθεί σε εκκλησίες της Χώρας. Στον πρώην Μητροπολιτικο ναο των Τριών Ιεραρχών εντόπισα, έχοντας διαβάσει το σκαναρισμενο βιβλίο του Φραγκουλα απο τον ιστότοπο της Ετ. Παπαδιαμαντικων Σπουδων , τρεις: την Παναγία τη Μεγαλοματα, την εικόνα της Κοιμήσεως απο την Παναγία την Πρεκλα, και την Παναγία την Κουνιστρα (Ρεμβασμος του Δεκαπενταύγουστου και Νεκρός Ταξιδιώτης αντιστοίχως)
Θα ανεβασω και τις αλλες ελπίζω γιατί έπαθε μια βλάβη το μόντεμ του υπολογιστή και είναι δύσκολο το γράψιμο με το κινητό)

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s