Είχε χαθεί δι’ εμέ η ευθεία οδός: στην Παναγία στο Πυργί

 

Οδοιπορικό στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, 7
Σταθήκαμε να ξεκουραστούμε στον προαύλιο χώρο μιας μικρής εκκλησίας της Κοιμήσεως, ένα μοναστηράκι, στην καταπράσινη ρεματιά, στο δρόμο προς το Κάστρο.
[Λίγο πιο πέρα από το ρέμα του Χαιρημονά , εκεί που στα «Δαιμόνια στο ρέμα», ο αφηγητής (ο μικρός Αλέξανδρος), καβάλα στο άλογο, σε μια πομπή για τη γιορτή του Προδρόμου, ξέφυγε από την επίβλεψη των μεγάλων, και τον κυνηγούσε ο πατέρας του – πόσο την είχε ανάγκη αυτήν την τρυφερότητα…]

Άσπρο και μπλε, σε φόντο πράσινο, σαν καράβι στη στεριά. Αλλά χωρίς οπτική επαφή με τη θάλασσα. Ωστόσο η καμπάνα της κρεμασμένη σε κατάρτι πλοίου, στη βίγλα, και πιο δίπλα, βαμένη με καραβίσια μπλε μπογιά, η κορυφή από ένα φουγάρο, μια δέστρα για το καραβόσκοινο, δεν ξέρω τι είναι, ένα στολίδι της αυλής, το φωτογράφισα.
Μια ναυτική ενθύμηση μέσα στο δάσος. Στην είσοδο διαβάζω σε μια πινακίδα: εδώ είναι η «τοποθεσία Πυργί». Ίσως είναι αυτή η εκκλησία, του ποιήματος, εκεί που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σε μεγάλη ηλικία ζητεί άνεση από την Παναγία, «πριν απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω»…
Θέματα γνωστά των διηγημάτων του μέσα στο ποίημα – που θα αντιγράψω ολόκληρο στο πρώτο σχόλιο. Από το ταμείο των ψυχών η αρραβωνιαστικά που περιμένει τον καλό της, ο βοσκός με τον αυλό του, η γίδα (η Μοσχούλα) που τρέχει στα βράχια, ο βράχος και ο γκρεμός – οι γονείς σε μεγάλη ηλικία – (τι είναι αυτό πάλι, και το σαν τη στείρα γραία και γέννησε θεόπαιδο, και ευφράνθη στα γεράματά της, δος μου και μένα Παναγιά μου…)

Εκεί κοντά όλες οι διασταυρώσεις, για να χαθείς. Εκεί που ο κυρ Αλέξανδρος αφηγείται τα παθήματά του, πώς ξέφυγε από τα άλλα παιδιά που τα πειράγματά τους πονούσαν περισσότερο από το πώς δαγκώνουν τα καβούρια, και παραφράζοντας τον Δάντη αρχίζει το αγωνιώδες τρέξιμο για να χαθεί – Στο μεσοστράτι της ζωής και μετά – είχε χαθεί δι εμέ η ευθεία οδός (la via diritta era smaritta)

Στην αρχή του δρόμου ένα άλογο μοναχό του και βοσκούσε σε ένα ξέφωτο….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s