Μέλπω Αξιώτη, Βουλής και Απόλλωνος 7 : ότε την εστρατολόγουν δια το έντιμον των ραπτριών επάγγελμα

Image

Image

Στο εκτενές βιογραφικό σημείωμα της Μέλπως Αξιώτη, που έχουν επιμεληθεί η Μάρω Δούκα και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εισαγωγή του πρώτου της μυθιστορήματος «Δύσκολες Νύχτες» (Α΄ τόμος των Απάντων της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος) οι επιμελητές σημειώνουν ότι γύρω στα 1934 η Μ. Α. άνοιξε με ένα μικρό κεφάλαιο και με συνεργάτιδα τη ράφτρα Βέτα Τσιτιμάτη (η Μέλπω Αξιώτη ήταν τότε 29 χρονών και είχε αποφοιτήσει από τις Ουρσουλίνες της Τήνου) ένα στούντιο ραπτικής, στη γωνία των οδών Βουλής και Απόλλωνος 7, που λειτούργησε μόνο ένα χρόνο.

Μετά σπούδασε επί τρία χρόνια σχεδιάστρια στη Σιβιτανίδειο Σχολή, ποτέ όμως δεν εξάσκησε το επάγγελμα. Το μυθιστόρημά της άρχισε το γράφει στα 1937 (έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στα 1936) και πήρε το πρώτο βραβείο του Γυναικείου Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών στις 18 Μαρτίου 1939.
Έχω αποδεχτεί μια τιμητική πρόταση από την εφημερίδα Αυγή, να παραδίδω κάθε δεκαπέντε μέρες, ένα μικρό κείμενο για το βιβλίο. Βιβλιοπαρουσίαση ή αναγνωστική ανταλλαγή δεν ξέρω πώς θα είναι και σκέφτηκα να αρχίσω με κάτι για την Μέλπω Αξιώτη. Η γνωριμία μου μαζί της είναι πολύ πρόσφατη –  έγινε από τις σελίδες του βιβλίου Αξιοσημείωτες Συναντήσεις – του Παναγιώτη Κουσαθανά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίνδικτος  και από τότε μου έχει συμβεί αυτό που θα λέγαμε ένα λογοτεχνικό coup de foudre. Η απόλυτη καταμάγευση!!!
Και επειδή η ζωή της είναι εξ ίσου ενδιαφέρουσα, με τη λογοτεχνική έννοια, διαβάζω παράλληλα επιστημονικές ανακοινώσεις και λογοτεχνικά κείμενα και σιγά σιγά φωτίζονται και αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψυχή μου εκφράσεις και εμμονές, εικόνες που έχει…
Θυμάμαι ότι είχα γράψει στο πρώτο μου σημείωμα, ότι η αρχή του μυθιστορήματος αυτού (Δύσκολες νύχτες) «Σήμερα περιμένω ένα σουβριάλι ασημένιο» εγγράφεται στις σπουδαίες – στις μνημειώδεις – μυθιστορηματικές αρχές, όπως το «Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς», «το ότε με εστρατολόγουν δια το έντιμον των ραπτών επαγγελμα»  είχα παραθέσει και άλλες αρχές, χωρίς να γνωρίζω ότι και η Μέλπω πριν στρατολογηθεί στην Αριστερά είχε στρατολογηθεί στο έντιμο των ραπτών επάγγελμα!!!
Σήμερα, που έφτιαξε κάπως ο καιρός, πήρα το μετρό και κατέβηκα στο κέντρο, για να δω τι έχει απομείνει από αυτό το στούντιο ραπτικής. Δεν ήξερα τι θα έβλεπα γιατί δεν είναι δυνατόν να υπήρχε κάτι από ένα στούντιο ραπτικής δυο γυναικών που λειτούργησε μόνο ένα χρόνο. Θυμάμαι αντίστοιχα όταν πήγα στην Gerrard street στο Λονδίνο, για να πάρω μια ιδέα πού ήταν το σπίτι του Ανδρέα Κάλβου κατά την πρώτη του μετοικεσία εκεί, ως εξόριστος καρμπονάρος γύρω στα 1820 και έπεσα στις λακαρισμένες πάπιες,  τους δράκοντες και τα φαναράκια της Τσάινα Τάουν.
Ωστόσο εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς.
Πράγματι στη θέση αυτή ακριβώς, Βουλής και Απόλλωνος γωνία, δεν υπάρχει παρά ένα  Στούντιο Κομμωτικής στο ισόγειο μιας μεγάλης πολυκατοικίας. Φωτογράφισα το ισόγειο και ψηλά, σε καμία περίπτωση δεν μου φαίνεται να είναι προπολεμικό το κτίριο.

Image

Image

Image

Image

Υπάρχει κάτι στην περιοχή, που διατηρεί τα ίχνη από βιοτεχνίες σχεδιασμού και κατασκευής γυναικείων ενδυμάτων αλλά και στούντιο υψηλής ραπτικής, παρά το ότι δεν βρήκα ούτε ένα:

Μια παλιά παλιά επιγραφή στην οδό Νίκης, ακριβώς εκεί που ξεκινά η οδός Απόλλωνος, σε όροφο, παραπέμπει εκεί: ΝΑΝΑ, βιοτεχνία γυναικείων ετοίμων ενδυμάτων. (φωτό 3 και 4)
Πιο κάτω επί της Απόλλωνος, πάνω από το κατάστημα χαρτών Ανάβαση, διατηρείται η επιγραφή Βίβιαν Νυφικά.

Image

Image

Και στη στροφή στην οδό Σκούφου, υπάρχει η Σχολή Fashion design, Υψηλής Μοδιστρικής αν δεν απατώμαι της Pansik  με τoν υπότιτλο «η μόδα έχει τη δική της σχολή»

ImageImage

Image

Η περιοχή δηλαδή έχει διατηρήσει τα σημάδια. Το έντιμον των ραπτών και των ραπτριών επάγγελμα διεκδικεί την ιστορία του και τους δρόμους του.

Advertisements

One thought on “Μέλπω Αξιώτη, Βουλής και Απόλλωνος 7 : ότε την εστρατολόγουν δια το έντιμον των ραπτριών επάγγελμα

  1. Παράθεμα: Βιτρίνες παραδοσιακών κουρείων | flaneries

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s