Τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου (δεν έχουν τελειωμό): «Δυο μαύρα λιθάρια» της Μαίης Σεβαστοπούλου

095094093092
Το 1994 στο Παρίσι, ανέβηκε ένα θεατρικό έργο, το Signes Particuliers. Επτά πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες, ντυμένοι όλοι με τα ίδια γκρίζα ανοιχτά κοστούμια, περίμεναν υπομονετικά για μια συνέντευξη εργασίας. Αίφνης, μια γυναίκα από τις εφτά, σηκώνεται από τη γραμμή και αρχίζει να μιλά στο κοινό. [Ένα απόσπασμα του μονολόγου της, από την εκπομπή τα μονοπάτια της σκέψης – αφιέρωμα στον Pierre Bourdieu που ανάρτησε ο φίλος μου ο Βαγγέλης Ιντζίδης στο φέησμπουκ.

Το θεατρικό έργο ήταν  βασισμένο σε ιστορίες ανθρώπων, εξομολογήσεις και συνεντεύξεις, που είχε εκδώσει ένα χρόνο πριν ο σπουδαίος Γάλλος κοινωνιολόγος, διανοούμενος και ερευνητής  Pierre Bourdieu με τίτλο η Αθλιότητα του Κόσμου.

Είδα το απόσπασμα αυτό τυχαία, τα ξημερώματα, περιηγούμενη στο διαδίκτυο, στην αρχή του πενηντάλεπτου αφιερώναματος στον Bourdieu, μετά που επέστρεψα σπίτι, έχοντας παρακολουθήσει την  πρεμιέρα του έργου της Μαίης Σεβαστοπούλου, δυο μαύρα λιθάρια [δυο μαύρα λιθάρια που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άσπρα, δυο μαύρα λιθάρια μακριά το ένα από το άλλο, δυο μαύρα λιθάρια εκπεσόντες άγγελοι, ίσως μια παραδοσιακή ιστορία της Ηπείρου]

Το  απόσπασμα αυτό ήταν άλλη μια φορά η ανατρεπτική εικόνα του ανθρώπου που σηκώνεται από τη σειρά [το σωρό των λιθαριών]  και λέει την ιστορία του – το μαύρο λιθάρι ανάμεσα στα άσπρα – οι ιστορίες ανθρώπινης δυστυχίας που θα μπορούσε να είναι ιστορίες αθλιότητας, που αφηγούνται οι ήρωες της Μαίης Σεβαστοπούλου [θυμάμαι τώρα την παράστασή της  «Το δε τέλος αυτής πικρόν ως αψίνθιον, οξύ ως μάχαιρα δίστομος» πέρσι στο Αγγέλων Βήμα με τις μετά θάνατον αφηγήσεις τεσσάρων γυναικών που πέθαναν με βίαιο θάνατο και αφηγούνται σπαράγματα του βίου της. Οι σκέψεις μου για εκείνην την παράσταση εδώ: http://waxtablets.blogspot.gr/2012/05/blog-post_16.html]

apsint3

Η αφήγηση συγκροτεί και θεραπεύει σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και σε αυτήν του τελευταίου της έργου «Μαύρα λιθάρια…» που παρακολούθησα χτες στην πρεμιέρα στο συμπαθητικό θεατρακι της οδού Κεφαλληνίας Τόπος Αλλού.

Η περίπτωση του Λεωνίδα και της Βασιλικής, πικρή ιστορία σαν το πιο πικρό ποτό  του κόσμου και αυτή, δεν γίνεται μια ιστορία αθλιότητας, αλλά μια ιστορία θεραπείας έστω και ακατόρθωτης. Η περίπτωση των δυο μοναχικών ανθρώπων, διαφορετικών στην ηλικία και στις εμπειρίες, με διαφορετικά τραύματα και άλγη,  που πλησιάζουν ο ένας τον άλλον και που αναζητούν την ίαση στην μεταξύ τους σχέση.
Η πολυπλοκότητα των συνθηκών δεν επιτρέπει τις απλουστεύσεις, η παράσταση αρχίζει – το καταλαβαίνεις αργότερα – outre tombe, μετά θάνατον. Οι δυο πρωταγωνιστές αφηγούνται και δραματοποιούν την ιστορία τους, με αναδρομές μπρος και πίσω, προσπαθούν να δικαιωθούν. Zoom – in, θα έλεγα σε μια από τις ιστορίες του Αψινθίου, και το όνομα της ηρωίδας – Βασιλική από τα Γιάννενα – αυτό δηλώνει, νομίζω ότι υπήρχε ηρωίδα με αυτό το όνομα και εκεί… Βασιλική από τα Γιάννενα, όνομα που φέρνει στο νου τόσους συνειρμούς…
Zoom in, εστίαση σε έναν μόνο γυναικείο  χαρακτήρα, και στην συνάντηση με ένα άλλο τραυματισμένο άνθρωπο που τον περιμαζεύει από τη μοναξιά  (και την περιμαζεύει από τον δρόμο)  και προσπαθεί να αγαπηθεί και να τον αγαπήσει.

Εστίαση στη διαφορετικότητα των δυο ηρώων, στην ασυμβατότητα της συνύπαρξης, στην ασυμβατότητα των ηλικιών.

Η Μαίη Σεβαστοπούλου φαίνεται να έχει συλλέξει ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες  δυστυχίας. Φαίνεται να διαθέτει ένα ταμείο ψυχικού πόνου στο υλικό που συνθέτει και αναπλάθει.
Αυτό που θα μπορούσε να είναι άχθος ασήκωτο αθλιότητας γίνεται μια αφύπνιση, μια συγκίνηση. Με το απαραίτητο χιούμορ, στην πιο βαθειά τη θλίψη να ελαφραίνει, να εξανθρωπίζει.

076080086089
Η παράσταση «Δυο μαύρα λιθάρια» , κείμενο και σκηνοθεσία της Μαίης Σεβαστοπούλου, στο θέατρο τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 στην Κυψέλη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 το βράδυ, μέχρι το Δεκέμβριο.

Παίζουν:
Αριάδνη Καβαλιέρου, Κωνσταντίνος Χατζούδης

 

Συντελεστές:
Παραγωγή: Ομάδα «Θεώρηση»
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μαίη Σεβαστοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Πολίτου
Εικαστική επιμέλεια: Σταυρούλα Καβαλιέρου
Μουσική επιμέλεια: Μαίη Σεβαστοπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s