Οι περίκλειστοι κήποι των νοσοκομείων, o Vincent Van Gogh και ο Γιαννούλης Χαλεπάς.

Image
Είδα σήμερα στον τοίχο του Λεύκιου Ζαφειρίου στο φέησμπουκ, μια φωτογραφική αναπαραγωγή του πίνακα με το νοσοκομείο της Αρλ, της αυλής του νοσοκομείου για την ακρίβεια, όπως το είχε ζωγραφίσει ο Vincent Van Gogh στα 1889.   Μετά το επεισόδιο του αυτιού και τη φιλονικία του  με τον  Paul Gauguin, τη διαταραχή της ψυχικής του υγείας, νοσηλεύτηκε εκεί το Δεκέμβριο του 1888 και τον Ιανουάριο του 1889.
Ένας χώρος ηρεμίας η αυλή,  Παράδεισος εγκλείστων, ένας περιποιημένος  κήπος που από ότι φαίνεται στην επιστολή που γράφει στον αδελφό του Τεό, ο Βενσάν παρατηρούσε από το παράθυρό του και τη χλωρίδα του είχε μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια. Γαλάζιες ίριδες, μη με λησμόνει, πικροδάφνες, πανσέδες, παναγίτσες και παπαρούνες.
Ο αδελφός του σημείωσε πάνω στο σχέδιο που του είχε στείλει:  «Το νοσοκομείο της Αρλ είναι εξαιρετικό, η πεταλούδα και τα κλαδιά της αγριοτριανταφυλλιάς είναι πανέμορφα επίσης: απλά στο χρώμα και πολύ όμορφα ζωγραφισμένα»
Image
Αυτή η αυλή μου θύμισε μιαν άλλη, στην Κέρκυρα, που είχα φωτογραφίσει στις αρχές του μήνα Οκτωβρίου, όταν επισκέφτηκα το κτίριο προς τιμήν του Γιανούλη Χαλεπά, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενούν μερικά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα περιστατικά βραχείας νοσηλείας και τα οξέα περιστατικά.
Εδώ είναι  που πέρασε δεκατρία χρόνια της ζωής του συνομιλώντας με τους Αγγέλους του.  Εδώ φιλοτέχνησε την βοσκοπούλα, θεά Αθηνά.
Image
ImageImage
Στους χώρους αυτούς του εγκλεισμού υπάρχουν,  μικροί παράδεισοι, και οι άνθρωποι των ορίων βρίσκουν τον εαυτό τους και δημιουργούν γιατί δεν μπορούν να  κάνουν αλλιώς.
(στην επόμενη φωτό είναι η Βοσκοπούλα – Αθηνά)
Image
Κάτι ακόμα κοινό εκτός από την ομοιότητα που τους χαρακτηρίζει είναι ότι οι όμορφοι κήποι έχουν πάρει το όνομα των αγγελοκρουσμένων καλλιτεχνών που «φιλοξενήθηκαν» εκεί:  Espace (χώρος) Van Gogh στη μια περίπτωση  και κτίριο Γιανούλη Χαλεπά στην άλλη.

Η τελευταία εικόνα είναι το νυχτέρι στο νοσοκομείο της Αρλ, του Van Gogh. Μια ματιά στο εσωτερικό, στους κοιτώνες του ιδρύματος

Image

 
 
Πόλυ Χατζημανωλάκη
Νοέμβριος 2013
Advertisements

3 thoughts on “Οι περίκλειστοι κήποι των νοσοκομείων, o Vincent Van Gogh και ο Γιαννούλης Χαλεπάς.

  1. Στο ίδιο πνεύμα, θρηνώ τα βικτωριανά νοσοκομεία με τις αυλές τους, τα αίθρια και τους ειρηνικούς κήπους… με την άφιξη της κοινωνικής ιδεολογίας της «επανένταξης» και το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, χάθηκαν τα ειρηνοποιά μέρη της συντροφεμένης δημιουργικότητας – και οι βαρέως ασθενείς, χαπακωμένοι πλέον και κατεσταλμένοι μέχρι τα μπούνια και ακόμα κι άλλο, πετιούνται στα οικήματα της πρόνοιας, όπου δε βλέπουν ψυχή ζώσα (οι κοινωτικές νοσοκόμες ξεχνάνε ή αμελούν να επισκεφθούν για δυο-τρεις βδομάδες) – και το θέαμα της θλίψης του κοινωνικώς ανένταχτου και παντελώς κατεσταλμένου ασθενή που πάει και περνάει την ώρα του δίπλα στο συντριβάνι, μέσα στο εμπορικό κέντρο – για να διασκεδάσει την θλίψη και την πλήξη, να ζεσταθεί και να ξεχάσει τη μοναξιά του, αναμεσα στους καταναλωτές των αγαθών…. Πόλυ, οι αναρτήσεις σου ένας κόσμος αγάπης – αναγνωρισμένος με τη ματιά σου. Σε ευχαριστώ.

  2. Ολβία μου σε ευχαριστώ για αυτό το σχόλιο. Τον κόσμο της αγάπης και της ανθρωπιάς στη δική σου τη ματιά τον αναγνωρίζω. Πολύτιμη κατάθεση – μαρτυρία για το κλείσιμο και των βικτωριανών νοσοκομείων στην Μεγ. Βρετανία. Το ίδιο τώρα συμβαίνει χωρίς καμιά κοινωνικη ιδεολογια για να το δικαιολογήσει, παρά μόνο λόγω των μέτρων που πρέπει να παρθούν για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές τρύπες στην Ελλάδα μας της κρίσης.
    http://www.efsyn.gr/?p=141603

  3. … Σας ανακάλυψα τυχαία αλλά από εδώ και εμπρός, θα σας παρακολουθώ/διαβάζω σκοπίμως! Καλογραμμένο κείμενο και μια οπτική που ξαφνιάζει. Με λίγα, λέτε πολλά. Χαίρομαι που μοιραζόμαστε τις ίδιες εμμονές/αγάπη για τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. ( Μόλις προχθές έγραψα κάτι σχετικό κι εγώ με τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά, στο blog μου ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s